Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Co je na těch pomerančích tak „zázračného“?

Věděli jste, že citrusové plody působí preventivně nejen proti chřipce, nachlazení, ale i infekčním chorobám, kardiovaskulárním onemocněním a mají protirakovinné účinky? Naše zdraví tak nezávisí čistě na našem životním stylu, ale často také na tom, co o něm a jeho zdrojích vlastně víme. Proto vám zde přinášíme spoustu informací o tom, co vše může vaše tělo z přírodních zdrojů vitaminů, jako je právě pomeranč, získat.

Přirozená potravina je lepší než farmaceutický přípravek

Užívání potravinových doplňků nemusí automaticky znamenat, že přijímáme dané látky či vitaminy v dostatečném množství a že to naše tělo z těchto zdrojů přijme. Podle prof. Dr. W. Steppa, který přispěl svými výzkumy a přednáškami např. na univerzitě v Mnichově a Valencii, je zcela absurdní doporučovat farmaceutické doplňky vitaminu C namísto pomerančů.

Při prohlídce plantáží s pomerančovníky ve Středozemí navíc prohlásil, že „zralý pomeranč je mnohem chutnější než umělé doplňky“. Nejen laici, ale i německý odborník tak nahlodal heslo farmaceutického průmyslu 20. století, že syntetizovanými vitaminy lze plně nahradit vitaminy přírodní.

Vzácná kombinace látek v pomerančích

Pomeranč v sobě ukrývá jedinečnou kombinaci životadárných látek, které navzájem způsobují, že je organismus vstřebává mnohem snadněji a efektivněji než sice koncentrované, ovšem umělé přípravky. Díky výjimečnému složení je tak přirozená potravina – pomeranč – mnohem lepším zdrojem vitaminů než synteticky vyrobené doplňky.

Pomeranče totiž kromě vitaminu C (45–60 mg / 100 g), B1 a B2 obsahují také např. karotenoidy a téměř 170 druhů fytochemikálií, které umocňují působení vitaminu C v těle. Právě v tom spočívá to „kouzlo“. Konzumace pomeranče je nejen příjemnější, ale vyvolává také mnohem silnější zdravotní účinky než např. 53 mg / 100 g vitaminu C v tabletách.

Fytochemikálie i v malých dávkách hrají v těle důležitou úlohu. Patří mezi ně např. flavonoidy a limonoidy. Flavonoidy příznivě působí na oběhovou soustavu, limonoidy zase snižují riziko vzniku nádorů. Karotenoidy stejně jako betakaroten se v těle mění na vitamin A a působí jako antioxidanty.

Pomeranče zvyšují odolnost vůči chorobám

  • Preventivně působí proti nachlazení a infekčním nemocem
  • Chrání cévy a mineralizují organismus
  • Mají protialergické alkalizující a protirakovinné účinky
  • Zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům (díky působení kyseliny listové a vitaminu C)
  • Zpomalují postup virů v buňkách (působení flavonoidů a vitaminu C)
  • Pomáhají při léčbě zácpy a střevní atonie, zmírňují hemeroidy
  • Snižují hladinu cholesterolu (dužina obsahuje rozpustnou vlákninu – pektin)

Z dalších podrobných studií vyplývá, že pomeranče jsou opravdovou bombou pro naše zdraví. Jmenujme jen ve zkratce, že obsahují i čtyři vysoce účinné antioxidanty (kombinace vitaminu C, kvercetinu, provitaminu A a kyseliny listové), které brzdí proces stárnutí a vznik arteriosklerózy, a ve 100 g dužiny se nachází 30–40 mg vápníku, dostatek hořčíku a fosforu, proto mají příznivý vliv také na zuby, chrupavky a metabolismus.

Tajemství účinné prevence proti nemocem

Proti nachlazení, chřipce i jiným infekčním onemocněním se dá jednoduše bojovat ještě dříve, než nás tyto otravné nemoci zaskočí a úplně „vyřadí z provozu“. Tajemstvím takového triku je přitom prosté – každodenní konzumace čerstvých pomerančů.

Plody pomeranče se vyznačují mimořádně velkým množstvím vitaminu C. Denní potřebu tohoto vitaminu poskytne již pouze 10 dkg pomerančů, v chřipkovém období je však nutné tuto dávku zvýšit minimálně na pětinásobek denního příjmu. Ideální formou, jak do jídelníčku zařadit tento druh ovoce, je vypít jednu porci čerstvě vylisované šťávy. Ta se v automatu Orangemax připravuje ze 4 kusů pomerančů, a odpovídá tedy hmotnosti zhruba 50 dkg na dávku.