Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

O nás

Zkušenosti vedoucí ke zdraví

Zdeněk Třos, jednatel a majitel společnosti MEXIA, se po desetiletém podnikání v klasickém komerčním sektoru rozhodl zcela změnit svou pracovní náplň a zaměřit své cíle na vytváření jiných hodnot. Hodnot, které mají význam nejen pro něj, ale i ostatní lidi. Jedná se o zdravý životní styl, který úzce souvisí i s naší osobní psychickou pohodou.

Přirozená strava bez chemie

Sám na sobě si vyzkoušel, jaký vliv má na tělo a v podstatě i na bystrost naší mysli přirozená strava z kvalitních surovin. Dříve se lidé živili kvalitní „domácí“ stravou, tedy tím, co si ulovili, nasbírali a později sami vypěstovali. Dnes musíme ovšem vynaložit velké úsilí k tomu, abychom se vyhnuli geneticky upravovaným potravinám, náhražkám či pseudovýrobkům, které dominují v supermarketech a za kterými stojí lživé reklamní kampaně. Jejich dodavatelé je přitom propagují jakožto zdravé produkty, i když obsahují éčka, konzervanty, rafinovaný cukr a další tělu neprospěšné látky.

Vlastní vyrovnanost, jídlo a pití

Vypadá to, že psychická vyrovnanost člověka, jídlo a pití spolu moc nesouvisejí. Vlastními experimenty se stravou přes vitariánství, vegetariánství, veganství, ajurvédu apod. ovšem Zdeněk dospěl k poznání, že člověk musí naslouchat především svému tělu a řídit se podle něj. Tělo je totiž pro nás určitým zrcadlem. Netrvá tedy na tom, že by každý musel jíst zrovna ovesné kaše či semínka, ale že kromě kvality jsou stejně důležité i pohoda a klid, v níž se potrava přijímá.

Jde jen o to vnímat, co jíme, kdy a v jakých podmínkách

To má velice blízko k projektu relaxačních koutků přímo na pracovištích, kdy si nemůžeme dovolit ten pravý luxus se vším všudy. V relaxačním koutku můžeme aspoň na chvíli odbourat stres a k tomu načerpat energii a vitaminy. Orangemax a Nikiss navíc mohou sloužit jako jedna ze vstupních bran k lepšímu zdraví. Proto mají být k dispozici tam, kde všichni trávíme spoustu času. Sklenička lahodné pomerančové šťávy pak může být i vstupním osvěžením pro rozšíření našich obzorů a pro změnu našeho myšlení – naslouchání vlastnímu já.


V rámci Výzvy č. 067 z Operačního programu Zaměstnanost jsme připravili a podali projekt zaměřený na sociální podnikání.

Projektem chceme pomoci osobám se zdravotním postižením, především pak osobám, které mají sluchové postižení. Počítáme pro ně se vznikem 3 nových pracovních míst. Tyto osoby chceme zaměstnat na smlouvu (DPČ) s úvazkem 0,5 v nově vzniklé kavárně (nejlépe) v centru Ostravy.

Noví zaměstnanci budou v rámci projektu pracovat po dobu 23 měsíců. Nabídneme jim další vzdělávání vztahující se k oboru činnosti. Pro jejich snazší zapojení do pracovní činnosti jim budou „k ruce“ trenér pro obsluhu, psychosociální kouč a v úvodních měsících i tlumočník do českého znakového jazyka.

Od samotného rozjezdu sociálního podniku budeme dbát na realizaci principů pro sociální podnikání: sociálně společenský, ekonomický, environmentální a lokální.

Budeme-li úspěšní, začne sociální podnik fungovat od září 2017. Budeme zde pražit kávu, podávat se bude čerstvá káva a čerstvě lisované šťávy.